Tanda-tanda Bronkitis Kronik

Melayu post – Bronkitis adalah salah satu penyakit pulmonari obstruktif kronik , yang menyebabkan keradangan membran mukus dalam paru-paru. Bronkitis kronik boleh ditakrifkan sebagai keradangan bronkus jangka panjang dalam sistem pernafasan atas. Ia menyebabkan kerengsaan saluran pernafasan di dalam paru-paru. Ia dicirikan oleh pengeluaran mukus yang lebih tinggi serta beberapa perubahan lain. Bronkitis kronik sering berlaku lebih kurang dua tahun. Mungkin batuk dan pendarahan sering berlaku sekurang-kurangnya tiga bulan setiap tahun.

Punca

Bronkitis kronik tidak disebabkan oleh sebarang organisma tertentu. Merokok adalah sebab yang paling biasa untuk penyakit ini. Di samping itu, pencemaran udara, gas toksik, atau debu di alam sekitar juga boleh menyumbang kepada jenis bronkitis ini. Sesetengah jangkitan bakteria atau virus bertindak sebagai faktor pemicu. Keadaan perubatan ini disertai oleh beberapa masalah pulmonari lain seperti asma bronkial, emphysema pulmonari, tuberkulosis, jangkitan pernafasan atas, fibrosis pulmonari atau sinusitis. Orang yang mempunyai daya tahan yang rendah kerana sistem imun yang terjejas, Gastro-Esophageal Reflux Disease (GERD) atau pendedahan kepada kerengsaan tertentu seperti tekstil, bijirin atau asap kimia adalah risiko bronkitis kronik yang lebih tinggi.

Tanda dan Gejala

Tanda-tanda dan tanda-tanda bronkitis kronik mungkin berbeza-beza dari satu sama lain. Salah satu tanda utama adalah batuk dengan lendir berwarna hijau atau kekuningan-kelabu. Beberapa gejala lain adalah seperti berikut:

Batuk berterusan
Batuk dengan dahak
Sianosis (bibir dan kulit kebiruan)
Rembesan mukus saluran udara yang berlebihan
Kesakitan dada yang ringan
Demam ringan
Sulit Nafas
Jari berkaki

Bronkitis kronik boleh menyebabkan komplikasi tertentu seperti jangkitan pernafasan yang kerap dan teruk, kesukaran untuk bernafas, menyempitkan dan memasukkan bronkus dan ketidakupayaan. Ia mungkin disertai oleh beberapa gejala lain seperti pembengkakan kaki (edema), tanda-tanda paru-paru yang tidak normal dan kegagalan jantung. Gejala bronkitis kronik mungkin menyerupai keadaan perubatan lain yang berkaitan dengan sistem pernafasan. Oleh itu, diagnosis yang betul sangat penting untuk mendapatkan rawatan perubatan yang sesuai dan cepat. http://www.melayupost.info/2016/10/simptom-punca-dan-rawatan-batuk-berdarah.html

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *